Mentale Strijd in de Moderne Tijd – Tedx Talk

6 augustus 2024
Geschreven door Jeroen Bouman
Jeroen Bouman TedX Talk

Nieuwe uitdagingen voor moderne jongeren, als hedendaagse oermensen, brengen een groeiend aantal mentale problemen met zich mee. Iets wat ontzettend zonde is! Kunnen we deze kwestie toeschrijven aan de toenemende belasting of aan de belastbaarheid? Samen met het Team van WerkAtleet train ik, Jeroen Bouman, werkend Nederland op het gebied van échte gezondheid met als specialisme: stress, adem en beweging.

Bekijk de volledige Tedx Talk hieronder:

 

 

Eén auto voor het leven

Stel je voor dat je je rijbewijs haalt en je te horen krijgt: “Dit is de auto waar je de rest van je leven mee moet doen.” Hoe goed zou je voor die auto zorgen? Wie zou een APK-afspraak maken als je een melding krijgt? Wie zou de bandenspanning checken als het lampje op je dashboard gaat branden? En wie zou er wat brandstof in doen of hem even aan de lader leggen als het metertje in het rood staat? Misschien zelfs iets eerder. Wie zou zo nu en dan door de wasstraat rijden en hem even schoonhouden?

Eigenlijk geldt dit exact hetzelfde voor ons lichaam. Dit is het lichaam waar je de rest van je leven mee moet doen. Een auto is een systeem op wielen, en ons lichaam is een wandelend systeem.

Ons Lichaam als Systeem

Ons lichaam heeft altijd een bepaalde vorm van input, wat zorgt voor een bepaalde output. Voeding is het meest tastbare voorbeeld. Misschien heb je net een broodje gepakt bij binnenkomst, dat is letterlijk input voor je systeem. Het legt een weg af van mond tot kont en zorgt voor output, zoals energie of een energiedip, of het aanmaken van gelukshormonen. Zo zijn er veel vormen van input, zoals scrollen op je telefoon, een overvolle mailbox, social media, naar de sportschool gaan, en de manier waarop je ademt.

Mijn naam is Jeroen Bauman en ik had 13 jaar geleden duidelijk niet de gewenste output. Als jongen van 16 had ik veel gezondheidsuitdagingen: weinig energie, slecht slapen, migraineaanvallen, en rugpijn. Na wat onderzoeken gaf de dokter aan dat mijn rug scheef groeide en dat ik moest leren leven met wat krachttraining. Daar begon mijn ontdekkingstocht naar de juiste input voor mijn systeem.

Een Gezond Systeem

Vandaag de dag ben ik gedreven om zoveel mogelijk mensen te helpen met veel energie door het leven te gaan. Want veel energie is levenskracht, lekker in je vel zitten en een fijn mens zijn. Het blijkt dat één op de vier jongvolwassenen burn-outklachten heeft en slaapproblemen ervaart. Daarnaast slikken meer dan een miljoen mensen in Nederland dagelijks antidepressiva.

Hoe kan het zo zijn dat zoveel jongeren met mentale problemen kampen? Ons systeem is niet veranderd, maar de input is enorm toegenomen. We krijgen net zoveel prikkels binnen als iemand in de middeleeuwen in een jaar tijd. Ons systeem draait constant overuren in actie, stress en overleving.

De Adem als Afstandsbediening

Laten we samen het roer omgooien en kritisch kijken naar onze input. Een mooie tool daarvoor is de ademhaling. Ik noem de adem de afstandsbediening van je systeem. Ik wil jullie laten ervaren waarom dat zo is.

Zet beide voeten op de grond, ga rechtop zitten, sluit je ogen en leg je hand op je buik. Adem in via je neus, zo diep mogelijk, en adem zo langzaam mogelijk uit via je mond. Tel je uitademing en probeer elke keer iets langer uit te ademen. We ademen in via de neus en langzaam uit via de mond, alsof je een veertje weg blaast.

Observeer wat er in je systeem gebeurt. Misschien merk je iets aan je hartslag, temperatuur, of voel je weerstand of ontspanning. Dit is allemaal output. We hebben de ademfrequentie omlaag gebracht en de nadruk gelegd op diepe inademing en langzame uitademing. Dit is een knopje op jouw afstandsbediening om de ontspanningsmodus te activeren.

Signalen van Je Lichaam

Ons lichaam geeft signalen, maar herkennen we ze nog? Constant in actiemodus staan creëert tunnelvisie en we verliezen de connectie met ons lijf. Door te vertragen en in te checken kunnen we die signalen observeren.

Conclusie:

Het is tijd om samen de juiste richting in te gaan, kritisch te kijken naar onze input, de afstandsbediening van ons systeem in handen te nemen, en elke dag minimaal één ademmoment te integreren. Dank je wel!

Relevante blogs

Joep Rovers

In verbinding Het thema van deze blog vandaag is : in verbinding. Wat bedoel ik daar eigenlijk mee? In verbinding zijn verwijst vaak naar…

Joep Rovers

In deze blog lees je alles over het circadiaans ritme, herstellen en een aantal tips om beter te slapen….

Joep Rovers

Adem en sport Sinds we (Jeroen en ik, Joep) een foto deelden waarop we onze mond dichttapen is de wereld rondom ademhaling in een…

Joep Rovers

Joep was uitgenodigd om te komen spreken over onze missie. In deze blog nemen we je mee in een aantal punten uit de talk…

Alles te weten komen over een gezonde levenstijl?

Schrijf je in voor onze nieuwbrief en blijf op de hoogte van de laatste tips, weetjes en adviezen!

Group 3

Waar ben je naar op zoek?

Group 3

Ben je op zoek naar onze opleiding?

Via de button hieronder kom je bij de Werk Atleet Academy. Dé plek om je te laten bijscholen tot Werk Atleet Coach.

Group 3

Op zoek naar Werk als een Atleet van Joep Rovers?

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.