Boekentips van Joep

22 oktober 2022
Geschreven door Joep Rovers

Mijn top 10!

Welkom bij weer een nieuwe blog. Dit keer net even wat anders dan je van ons gewend bent. Meestal geven we een berg informatie weg. Soort van studiemateriaal, maar dan verpakt in drie A4’tjes. Nu willen we het wat anders gaan doen.

In de afgelopen jaren heeft ons team een gigantische stapel boeken verslonden. Inmiddels staan er ruim 200 boeken in onze boekenkast en zijn we nog lang niet uitgelezen. We lezen natuurlijk om nog meer kennis te krijgen over een gezonde leefstijl en we lezen om langer te leven.

Huh Joep, wat zeg je nou? Langer leven door te lezen?

Yes! In deze studie wordt de suggestie gedaan dat lezers langer leven. Is dat niet fantastisch? In deze blog krijg je 10 van mijn (Joep) favoriete boeken met daarbij een korte uitleg waar het boek over gaat én waarom deze in mijn top 10 staan.

We krijgen vaak de vraag of er iets terug gedaan kan worden voor alle kennis die we gratis delen, dus bij deze gaan we je dat vertellen. We hebben sinds vandaag een affiliate systeem van bol.com. Dat wil zeggen dat als je via deze linkjes in deze nieuwsbrief besteld er een kleine bijdrage (5% van het bedrag) naar ons toe gaat! Hoe mooi is dat?

How to read?

Voordat we naar de top 10 gaan, willen we kort duiken in het ‘how to’. Veel mensen willen graag meer lezen, alleen hebben het erg druk. Na een lange dag werken is het moeilijk om je nog te focussen en is het veel gemakkelijker om gewoon op de bank te ploffen voor Netflix ’n chill. Dat begrijpen we. Dit heeft helemaal te maken met wilskracht. Het is namelijk zo dat je dagelijks maar een beperkte hoeveelheid wilskracht hebt om te besteden. Elke moeilijke beslissing die je neemt kost je een dosis van deze wilskracht.

Als je de hele ochtend en middag moeilijke keuzes moet maken, dan is je wilskracht aan het einde van de dag op en ga je al snel akkoord met netflix + thuisbezorgd. Als je op de automatische piloot goede keuzes maakt overdag, blijft er meer wilskracht over en kun je ook makkelijker ’s avonds voor een boek kiezen.  Bouw dus een gezonde ochtendroutine die je elke dag doorloopt, zodat je daar al je wilskracht kunt behouden. In de volgende nieuwsbrief zullen we wat dieper induiken op die perfecte ochtendroutine.

Hé trouwens! Weet je wat je ’s ochtends kan doen als je je telefoon een uurtje laat liggen? Lezen!!

Start met een paar zinnen en breidt dit dagelijks uit. Net zoveel woorden, letters of pagina’s als waar jij mee tevreden bent. Als je maar leest. Elke dag.

Top 10

Genoeg gekletst. Tijd voor de top 10!

Oerkracht  – Scott Carney

Scott Carney is op een missie. Hij doet niets liever dan kwakzalvers in de wereld van gezondheid ontmaskeren. Nou lukt dat tot dan toe aardig. Totdat Scott ineens tegen een nieuwe ‘kwakzalver’ aanloopt. Een half naakte man die beweert middels koude training en ademhaling zijn lichaamstemperatuur en immuunsysteem op commando kan aanpassen. Deze iceman draagt de naam van Wim Hof. Scott Carney besluit om Wim Hof als kwakzalver te ontmaskeren en boekt een ticket om bij Wim op trainingskamp te gaan. Dit boek is een fantastische reis in de wereld van ademhaling en koude training. Dit boek laat je inzien hoe magisch deze twee zijn als je het combineert en hoe ‘kwakzalver’ Wim Hof toch niet zo’n kwakzalver blijkt te zijn!

Bestel oerkracht hier

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

The 7 habits of highly effective people zoals het boek in het Engels heet stampt uit 1989. Van dit boek zijn wereldwijd meer dan 15 miljoen (!) exemplaren verkocht en in maar liefst 38 talen vertaald. Dit boek wordt het allerbeste management boek aller tijden genoemd en is in dit segment by far het best verkochte boek. Dit boek is – hoe cliché dat ook klinkt – een must read voor ieder persoon die met persoonlijke ontwikkeling bezig is.
Een van de 7 eigenschappen gaat over proactief zijn. Proactief zijn heeft alles te maken met het zelfbewust zijn van je gedrag en het letterlijk eigenaarschap nemen voor je daden. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Alle keuzes die je maakt zijn jouw beslissingen en het eigen denken is bepalend voor het succes dat je kan boeken.

Bestel 7 eigenschappen hier

Cyclus Strategie – Maissie Hill

Een wat bijzonder begin, maar uiteindelijk een van de dikste aanraders om te leren over de cyclus van de vrouw. Het boek gaat in op het vrouwelijk geslachtsorgaan, op de menstruatiecyclus en de hormonen die in de verschillende fases van de cyclus worden aangemaakt en uiteraard hoe je die in je voordeel kan laten werken. Het is namelijk niet normaal om PCOS te hebben, niet normaal om PMS te hebben en ook niet normaal om elke maand te strijden tegen de menstruatie. Dit boek geeft de vrouw handvatten om de cyclus te leren kennen en voor elke man met een vriendin. Lees dit boek zodat je begrijpt waar je meisje doorheen gaat elke maand. Net ietsje complexer dan waar wij mee te dealen hebben.

Bestel de cyclus strategie hier

De poepdokter – Nienke Tode-Gottenbos

Poep is een van de belangrijkste factoren om te kijken hoe het met de darmen gesteld is. Bij de meeste mensen is dat niet helemaal jofel en daarom is het belangrijk dat je zelf inkijk krijgt in hoe je darmen werken, welke organismes in je darmen leven en hoe je de werking van de darmen maximaal kan ondersteunen.

De darmen zijn in mijn ogen het eerste brein. Giga veel belangrijke hormonen worden in de darmen geproduceerd. Uiteraard is de voorwaarde dat deze darmen wel de kans krijgen om goed te werken. Tipje van de sluier: met dagelijks brood eten, gaat dat niet de goede kant op…

Bestel de poepdokter hier

Nudge – Richard Thaler & Cass Sunstein

Dit boek was verplichte kost voor de adviseurs van Barack Obama tijdens zijn presidentschap. Nudging is het inspelen op het onbewuste van mensen. Anders gezegd: een zetje in de juiste richting.

Dit boek draait om allerlei verschillende nudges. Psychologische vuistregels, het weerstaan van verleidingen, mentaal boekhouden, leren over sociale invloed en aan de slag met keuze architectuur. Na dit boek weet je zelf hoe je in de praktijk verschillende principes kan gebruiken om mensen te helpen ook juiste keuzes te maken. Tipje van de sluier: de meeste dingen zijn makkelijker en goedkoper dan je van te voren zou denken.

Bestel Nudge hier

Stress less, accomplish more – Emily fletcher

Jarenlang was ik zoekende naar een methode om te leren mediteren die paste bij mij. Een jongen die heel graag heel veel uren werkt, een druk sociaal leven heeft en ook vaak een overvol hoofd heeft en piekert. Deze methode heeft oprecht mijn leven veranderd en daar ben ik de schrijfster nog iedere dag dankbaar voor.

In de eerste 100 pagina’s leer je mediteren, daarna lees je een aantal succesverhalen. Kort maar krachtig: TOP BOEK!

P.s. dit boek is helaas alleen in het Engels beschikbaar.

Bestel stress less hier

Het nieuwe ademen – James Nestor

Wist jij dat zo’n 70% van de mensen verkeerd ademt? Weet jij dan ook welke manier van ademen wel of niet goed is?

James Nestor deelt zijn eigen onderzoek en zijn eigen waarheid op het gebied van ademhaling. Wat je eet is belangrijk, hoe je traint en slaapt uiteraard ook… maar niks is zo belangrijk als ademhalen. Je leven begint met een ademteug en eindigt met een zucht. We ademen dagelijks maar liefst 20 tot 25 duizend keer. In het boek toont James aan dat met kleine aanpassingen in ademhalen fysieke prestaties verbeterd kunnen worden, maar waar ook astma of auto-immuunziektes verholpen kunnen worden. Bi-zar!

Bestel het nieuwe ademen hier

Socrates op sneaker – Elke Wiss

Een tijdje terug raakte ik op een evenement in gesprek met een jonge dame. Halverwege het gesprek gisteren zei de dame. Wow, wat een intens gesprek. Dit heb ik nog nooit eerder zo gehad. Ze was overdonderd door vragen als: waar word je nou écht blij van? Wat zou je het allerliefste doen als je later groot bent? Wat zijn dingen die je vervelend vindt? Waar word je verdrietig van?

Aan het einde van het gesprek en vele vragen en leuke anekdotes later kwamen we er achter dat ze eigenlijk veel liever actrice wil worden dan voor een evenementenbureau werken. Mooi einde van een interessant gesprek.

Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest om meer échte gesprekken te voeren, betere vragen te leren stellen, meer oprechte interesse te tonen in een ander en ook te luisteren naar wat een ander te vertellen heeft. Zonder oordeel. Zonder direct een gesprek te kapen en ook zonder ongevraagd advies te geven. Het stoorde me dat ik dat zelf vaak kon doen. Iemand vertelt een verhaal en ik begin halverwege zijn verhaal al te vertellen over mijn ervaring met hetzelfde, maar dan 10 keer erger. Erg irritant, zo weet ik zelf inmiddels.

Dit boek leert je betere vragen stellen en kritisch op jezelf zijn. Op een goede manier.

Bestel socrates op sneakers hier

Sacred Cow – Diana Rodgers

Mede dankzij dit boek heb ik grasgevoerd vlees geïntroduceerd in mijn eetpatroon en man wat ben ik daar dankbaar voor. Dit boek duikt in op de wetenschap achter vlees als voedingsbron, maar ook de impact van vlees op het klimaat en milieu. Wat blijkt?

De campagne om vlees te bannen is niet wat het lijkt… Grasgevoerd vlees is zowel een geweldige keuze voor de gezondheid als voor het klimaat. Een must read als jij aan jezelf merkt dat je eigenlijk wel wat meer vlees zou willen eten, maar achterblijft vanwege de impact op het klimaat.

Bestel Sacred Cow hier

Glucose Revolutie – Jessie Inchauspé

Last but not least: the glucose revolution! De glucose goddess Jessie deelt op Instagram prachtige mini onderzoekjes over de impact van voeding op de bloedsuikerspiegel. Een instabiele bloedsuikerspiegel is de start van zeker 50% van de moderne ziektebeelden. Tijd om die weer terug in balans te brengen!!

Een aantal weetjes uit het boek: eet je voeding in de juiste volgorde, beweeg even na het eten van een ijsje en hack jezelf door appelazijn.

Bestel glucose revolutie hier

Dat was hem weer voor vandaag.

Geniet van deze prachtige dag.

Groetjes,

Joep

Relevante blogs

Joep Rovers

Hallo fantastisch mens! Welkom bij weer een nieuwe blog. Zoals beloofd gaat het dit keer over het optimaliseren van de nachtrust, het verhogen van…

Joep Rovers

Een kopje zwart goud Vorige week mocht ik, Joep, een masterclass verzorgen op het hoofdkantoor van Nespresso. Nespresso heeft een nieuw soort koffie gelanceerd…

Joep Rovers

Mondgezondheid Je bent een jaar of 6, moet voor de halfjaarlijkse controle naar de tandarts. Shit, gaatje. Geen probleem toch? Even laten vullen en…

Joep Rovers

Adem en sport Sinds we (Jeroen en ik, Joep) een foto deelden waarop we onze mond dichttapen is de wereld rondom ademhaling in een…

Alles te weten komen over een gezonde levenstijl?

Schrijf je in voor onze nieuwbrief en blijf op de hoogte van de laatste tips, weetjes en adviezen!

Group 3

Waar ben je naar op zoek?

Group 3

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Een nieuwsbrief vol met studiemateriaal.

Iedere week behandelen we een nieuw thema ter optimalisatie van leefstijl. We duiken in de wereld van voeding, hormonen, stress, slapen, bioritme, mindfulness en nog veel meer. Een combinatie tussen wetenschap, praktijkervaring en eigen gedachtes maken deze nieuwsbrief tot je snelste en tofste bron van persoonlijke ontwikkeling.

– Wekelijkse nieuwsbrief
– Boekentips & reviews
– Product van de week
– Veel gestelde vragen
– Recept van de week
– Eerste op de hoogte van nieuwe events
– Maandelijks opzegbaar

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.