Werk Atleet

Eet als een Atleet

"Hoe gaat het er mee?"

VOEDING IS SUPER POWER

Dankjewel voor je enthousiaste deelname aan de masterclass ‘Eet als een atleet’!
Wij zijn uiteraard erg benieuwd hoe het met je gaat en of je al fanatiek aan de slag bent gegaan met alles wat er besproken is. Op deze inspiratiepagina vind je nog wat extra kennis, tools, tips & tricks.

Eating like an athlete..

You’ve got this!

“Before you heal someone, ask him if he's
willing to give up the things that make him sick.” - HIPPOCRATES

Deze geweldige quote van ‘de vader van de geneeskunde’ zet mij altijd aan het denken. Miljoenen Nederlanders kampen met buikklachten, spijsverteringsklachten, huidklachten of andere klachten die terug te herleiden zijn naar de spijsvertering. Veel van deze mensen zijn zich inmiddels bewust van het feit dat hetgeen dat ze eten invloed heeft. Zo zien we steeds vaker mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) bewust de keuze maken om glutenvrij te gaan eten, schrappen mensen met acné bewust gepasteuriseerde melk en maken mensen met collitis ulcerosa de keuze om vegetarisch te gaan. 

Fantastisch om deze ontwikkelingen te zien, alleen vaak wordt het alternatief niet beter. Brood wordt ingewisseld voor glutenvrij brood. Gepasteuriseerde koemelk wordt ingewisseld voor havermelk en de stukken vlees worden ingewisseld voor vleesvervangers. 

Hieronder vind je een voorbeeld van glutenvrij brood met de ingrediënten:

Glutenvrij brood AH: water, zetmeel (tapioca, aardappel), kikkererwtenmeel, voedingsvezel (psyllium, inuline), rijstebloem, 3,5% pompoenpit, 2,6% zonnebloempit, 1,7% lijnzaad, suiker, bakkersgist, verdikkingsmiddel (cellulosegom [E466]), gejodeerd zout, raapolie, appelextract, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), maltodextrine.

Hieronder vind je een voorbeeld van een vleesvervanger met de ingrediënten:

Vivera kipstuckjes: 80% gehydrateerde plantaardige eiwitten (water, 14% SOJA-EIWIT, 3% TARWE-EIWIT), plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad in wisselende verhoudingen), verdikkingsmiddel (methylcellulose), natuurlijke aroma’s, azijn, zetmeel (bevat TARWE), citrusvezels, water, zout, ijzer, vitamine B12. 

Dit soort producten maken je darmen dus op verschillende manieren hartstikke kapot. Zo denk je dus dat je de juiste keuze aan het maken bent, omdat je dit op veel plekken terug kan vinden, maar nou blijkt het tegengestelde waar te zijn.

Wat dan wel?

"Let food be thy medicine and medicine thy food.”

– Hippocrates –

wat dan wel?

ondersteun de spijsvertering

We hebben het vaak over hetgeen dat we eten, maar wist je
dat de staat van zijn waarin je eet minstens net zo belangrijk is als hetgeen dat je eet?

Wanneer ons lichaam in de actiestand staat (noem het even
gestresst zijn) dan is het lichaam bezig met overleving. Als je bezig bent met
overleving, heeft je lichaam veel energie nodig voor een eventueel gevecht
(fight) of om heel hard weg te rennen (flight). In deze staat van zijn,
blokkeert het lichaam processen die veel energie vragen. Een van de zwaarste
processen dat het lichaam kan uitvoeren is het verteren van voeding, dit werkt
dus NIET optimaal wanneer je in die actiestand zit.

Even als voorbeeld: ’s ochtends vroeg meteen scrollen, 2 koppen koffie, de file inrijden, werken, nog
2 koppen koffie, moeilijk gesprek met de manager, nog een kop koffie, de hele dag
stilzitten, eind van de middag snel sporten, haasten naar de winkel, snel eten
naar binnen werken en de rest van de avond je favoriete Netflix serie checken om vervolgens vanuit het blauwe licht je bed in te duiken, is dus een dag waarin je de hele tijd in de actiestand staat. 

De makkelijkste weg terug? Een trage en diepe ademhaling via de neus naar je buik.
 Hoe vaker zo’n bewust adem moment, hoe beter. In ieder geval voor elke maaltijd even 2 minuten.
Thank me later.  

zie wat je eet 

Wist je dat de spijsvertering begint in het brein?
Zodra je 
aan eten denkt, begint het lichaam zich al langzaam voor te bereiden door
spijsverteringssappen aan te maken. Het proces wordt versneld zodra je eten
daadwerkelijk ziet én blijft zien. Het probleem hedendaags is dat we snel snel
een bammetje naar binnen werken, terwijl we op onze telefoon scrollen, terwijl we
achter de laptop zitten en het liefste nog een Netflix show op de achtergrond
hebben lopen. Zoals je kan begrijpen, snapt je brein dan niet meer waar het de
voorkeur aan moet geven en zal de spijsvertering minder goed verlopen.

 

Dus vanaf nu: laptop dicht, tv uit, telefoon in de hoek.
Een aantal keer goed diep ademhalen via de neus 
en lekker mindful genieten van je maaltje.

goed kauwen

I had 99 problems, but actually chewing my food solved like 98 of them.
Kauwen is zo’n verschrikkelijk belangrijke stap in de spijsvertering, o.a. omdat: 
1. Kauwen je eten fijnmaalt
2. Kauwen zorgt voor de afgifte van spijsverteringsenzymen 

Het speeksel in de mond zit gevuld met amylase dat helpt om de
koolhydraatvertering goed te laten verlopen. Hierna komt het eten in de maag.
Als je goed gekauwd hebt, is het eten een stuk kleiner én weet de maag dat het
eten er aan komt. Doordat de maag goed is voorbereid zal het extra
maagzuursappen produceren en zal er voldoende pepsine gemengd worden om
eiwitten te splitsen in kleinere stukjes: aminozuren.

We snappen dat 20-30 keer kauwen per hap wellicht wat veel
is, maar probeer er in ieder geval zo dicht mogelijk bij in de buurt te zitten.

“Maar ik begin mijn dag altijd met een eiwitshake of smoothie, is dat dan
niet zo slim?” Helaas denken wij dat dat niet de verstandigste keuze is, omdat je
gewoonweg een mega belangrijke schakel van het spijsverteringskanaal weghaalt.
Ooit een holbewoner met een smoothie gezien? Wij ook niet.

Hoe pas dit je dan toe in de praktijk?
Welke voeding kun je dan wel goed eten?

 

juiste voeding

Als je aan mij zou vragen hoe je het makkelijkste kunt
zeggen of voeding gezond is of juist niet, krijg je het volgende antwoord:
heeft de mens het gemaakt of heeft moeder natuur het gemaakt?

Als de mens met het eten heeft lopen rommelen, is het 9 van
de 10 keer geen goede optie. Heeft moeder natuur het gemaakt, dan is het vaak
wél de juiste optie. Voeding gemaakt door moeder natuurlijk zijn onbespoten.
Oftewel: groenten en fruitsoorten, noten, vlees, vis, eieren, zuivel etc.

De wereld van voeding is eenmaal gigantisch verdeeld, maar
als we gaan kijken naar de kern van hetgeen dat ze zeggen, dan gaat het altijd
over whole foods. Niet bewerkte whole foods. Ben er zeker van dat jouw
eetpatroon voor het overgrote deel bestaat uit deze soorten, dan weet ik zeker
dat je goed op weg bent.

Een voorbeeld van hoe dat in de praktijk er uit zou kunnen zien: 

Maaltijd 1: (rauwe) yoghurt, fruit uit het seizoen met wat
noten en een stukje pure chocolade (zonder toegevoegde suikers)

Maaltijd 2: Salade van gekookte rode biet, rucola, zuurkool,
wortel, olijfolie, balsamico azijn, geitenkaas en (ansjo)vis

Maaltijd 3: Grasgevoerde biefstuk met pompoenstamppot,
rucola en gebakken paddenstoelen

Allemaal vrij eenvoudig te maken in weinig tijd én
bomvol alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

 

Dit boek is een van onze favoriete boeken om meer te leren over voeding en de spijsvertering. 

Ademhaling

Voeding in relatie met stress gaat vooral over ademhaling. Hoe kunnen we het autonoom zenuwstelsel tot rust krijgen voordat we beginnen met eten? Neusademhaling!

Hieronder een mooie oefening om eens mee aan de slag te gaan. Enjoy!

Wil je ons helpen?

Team WerkAtleet is op een missie om zoveel mogelijk WERKATLETEN op de werkvloer te creëren.
Om dit te realiseren willen we de allerbeste sessies neerzetten voor jou.
Daarom is feedback altijd welkom en kun je deze mailen naar keanu@werkatleet.nl 

We zouden het enorm waarderen als je ons wilt helpen op onze missie.
Dit kun je heel makkelijk doen door een mooie Google Review achter te laten via onderstaande knop.

Onze dank is groot ❤️

WERKATEET promo video

Op zoek naar Werk als een Atleet van Joep Rovers?

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.