Werk Atleet

Adem als een atleet

Hoe gaat het ermee?

De adem. Je hebt het atijd bij je en kan er altijd op vertrouwen!

Inmiddels alweer vier weken geleden dat je de sessie “adem als een atleet” bijwoonde. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd welke dingen je uit de sessie al toe bent gaan passen. Via deze weg nog wat nieuwe inspiratie & tips.

De adem als sleutel tot jouw stress-levels.

In de sessie hebben we gekeken naar het Autonome zenuwstelsel. Gedurende de dag wil jij – idealiter – minimaal een aantal keer switchen van de actiestand naar de ruststand. Het mooie aan de adem is dat we dit in kunnen zetten als sleutel. De manier van ademen bepaalt je staat.

Veel, snel, oppervlakkig, via de mond richting de borst waarbij de focus ligt op de inademing = sympatisch

Minder, rustig, diep (met je middenrif richting je buik), via de neus waarbij de focus ligt op de uitademing = parasympatisch

De komende weken gaan we stil staan bij drie dimensies van een functionele adem. Deze week:
Adem Diep

 

“Diep” kan je op meerdere manieren oppakken natuurlijk, maar ik denk dat we met “Diep”, laag en dus diep in je lichaam bedoeld wordt. Diep ademen houdt in dat je de adem zo diep mogelijk je lichaam instuurt. Met een mooie diepe ademhaling activeer en gebruik je het middenrif op de juiste manier. Een diepe adem hoeft niet heel groot te zijn of veel lucht te vervoeren. Nee, een diepe adem zit laag in je lichaam en beweegt 360 graden.

Om dit te oefeningen kan je de volgende oefening doen:

  • Ga op een matje liggen met eventueel een klein kussentje onder je hoofd. Je knieën zijn gebogen en je voeten staan op de grond een centimeter of 30-40 van je billen vandaan.
  • Leg een boek of soortgelijk voorwerp op je navel.
  • Concentreer je op het ademen richting je buik
  • Adem in en voel hoe het boek langzaam naar boven beweegt.
  • Adem uit en voel hoe het boek langzaam weer naar beneden beweegt.
  • De oefening is om de adem zo laag mogelijk richting je navel te sturen en hierbij geen spieren aan te hoeven spannen (zoals je sixpack). Blijf lekker licht en langzaam ademen.
  • Doe deze oefening +- 5 minuten

“Breathing is the greatest pleasure in life.”

-Giovanni Papini-

Extra inspiratie

Boeken tip


Een geweldig boek wat niet alleen maar over ademhaling gaat maar terugkijkt naar de tijd van de jager verzamelaars. Wat kunnen we leren van acute stressprikkels en op welke manier kunnen wij ons lichaam uitdagen om oersterk door het leven te gaan? 

Inspiratie

Een mooie uitleg over de werking van het middenrif!

Enjoy!

Zou je ons willen helpen?

Team Werk Atleet wil altijd de beste sessies neerzetten voor jou. Dit is wat wij het allerbelangrijkste vinden!
Daarom is feedback altijd welkom, en kun je deze mailen naar: jeroen@werkatleet.nl

Omdat we zoveel mogelijk werknemers in Nederland willen veranderen in atleten, zou je ons ontzettend helpen met het achterlaten van een Google Review. Je doet dit heel makkelijk via de onderstaande knop.

Onze dank is groot ❤️

Boeken tip

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.