+31 (0) 6 51928950 info@werkatleet.nl

Goede voornemens.

Het is weer december. Tijd voor de feestdagen! Sinterklaas, Kerstmis, oudjaar, nieuwjaar en vast nog wel een paar andere redenen voor een feestje. Drank, slecht slapen, weinig sporten en de vette hepkes vliegen je om de oren. Goh, wat ben ik blij als het januari is. Eindelijk een maand zonder al die rommel. Goede voornemens; dry january, let’s go!

5 januari. Verjaardag van de hond van de tante van mijn vriend. Een fles wijn doen dan maar? Uhhhhhh, oké is goed. Bye bye dry january.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 20% van de Nederlanders een poging doet om in januari geen alcohol te drinken. Minder dan de helft van deze mensen volbrengt het goede voornemen. Verder blijkt dat 80% van de mensen ervan overtuigd is dat zij al hun goede voornemens in het nieuwe jaar zullen volbrengen. Minder dan 40% van de mensen heeft aan het eind van het nieuwe jaar daadwerkelijk succes. Genoeg reden om eens aan de slag te gaan met goede voornemens.

In deze blog van Joep Rovers gaan we hier wat dieper op in en geven we je een aantal ideeën voor goede voornemens die je absoluut wél gaan lukken!

Concretiseren & Realiseren

Allereerst super goed dat je aan de slag wil met goede voornemens. Deze onwijs oude trend (zover bekend bestond dit 4000 jaar geleden al) heeft het meeste kans van slagen als het voornemen reëel en concreet is. Wanneer je bijvoorbeeld graag meer zou willen sporten, kun je inzetten op 1 of 2 specifieke dagen per week en deze meteen inplannen in je agenda. In plaats van ik wil meer sporten ga je voor vanaf 4 januari ga ik iedere maandag en donderdag om 17:00 sporten bij de CrossFit Box in ’s-Hertogenbosch.

Ik wil graag afvallen verander je in ik ga in 2021 per maand 1 kilo afvallen en ik ga dit aanpakken door vanaf 1 januari elke dag 2 liter water te drinken, 2 stuks fruit te eten en minimaal 400 gram groente te eten. Zo is je goal concreet en heb je al een plan er naartoe.

Meest voorkomende goede voornemens

Volgens onderzoek zijn er een aantal populaire voornemens. Zo zijn afvallen, minder druk maken, meer sporten/bewegen, een nieuwe baan vinden, de mindset verbeteren en een nieuwe baan vinden een aantal die veel terug komen. Een aantal van deze goede voornemens passen precies in de verschillende Werk Atleet thema’s.

Beweging

Wanneer je graag meer wil sporten/bewegen is het slim om daar een plan voor op te stellen. Hierboven las je al dat een concreet voorbeeld je kan helpen bij het realiseren van je doel. Meer sporten/bewegen is namelijk erg vaag. Wanneer je nu 15 uur per dag stilzit kan 5 minuten van deze 15 uur bewegen al een meer zijn dan je eerst deed.

Elk doel moet concreet gemaakt worden over een bepaalde periode van tijd, zodat je er naartoe kan werken. Kleine stappen voor grootse resultaten, dus strijk je plan uit voor een langere periode.

Wanneer je nu niet sport kan de drempel naar een sportschool groot zijn. Maak dan de commitment om in januari iedere week op maandag om 19:00 een digitale sportles te doen van 30 minuten. Na deze maand reflecteer je hoe dit gevoeld heeft en of je hier nog een schep bovenop wil doen.

In de volgende maand kun je je alsnog inschrijven bij een sportschool en voel je je al comfortabeler met het sporten. Grotere kans van slagen. Digitale sportlessen kun je terug vinden op ons youtube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCQMaBNUHMzGphbOSNA-IqMA

Afvallen en Voeding

Waar dry january vaak na een aantal dagen in de prullenbak gegooid wordt. Kan het wel goed zijn om dit goede voornemen in te bakenen, alleen op een andere manier. Wellicht dat je in plaats van 2 flessen per week terug kunt schalen naar 2 glazen?

Daarnaast kun je goed inzetten op doelen die toegankelijk zijn. In onze coachingstrajecten nemen we ongeveer 10 weken de tijd om iemand zijn of haar voedingspatroon aan te passen naar een gezonde basis van 80%. Die overige 20% blijft dan over voor een lekkere snackerij op zijn tijd. Wanneer je voor jezelf gezonder wil gaan eten is het verstandig om het ook op deze manier te doen. Een paar voorbeelden voor je eerste weken in januari kunnen zijn:

Week 1: start met 2 stuks fruit per dag

Week 2: voeg daar 5 groente bij de lunch aan toe

Week 3: start je dag vanaf nu met 2 glazen water

Week 4: stop met eten na het diner

Op deze pagina vind je een video over een gezonder ontbijt en een aantal van onze digitale sportsessies.

Mindset

Het verbeteren van je mindset begint bij een mooie uitdaging. Hoewel een goed voornemen al een flinke uitdaging kan zijn, kun je ook hier iets concreets bedenken of….. je kunt mijn uitdaging aangaan! Ik ben groot fan van de dag starten met een koude douche. Brrr hoor ik je denken, niks voor mij.

Precies als dat jouw gedachte is, is het een mooie uitdaging. Naast dat koud (af)douchen een geweldige boost is voor je immuunsysteem is het een stap uit je comfortzone. Tot er een warmwatersysteem werd uitgevonden in de 18e eeuw douchte iedereen koud en knalde we direct aan de start van de dag. Kun je je bijna niet voorstellen hè?

Koud douchen is, naast het immuunsysteem, goed voor je bloedcirculatie, temperatuurregulatie, de huid en ontzettend effectief om te helpen met afvallen. Oké, overtuigd. Dit wil je dan wel een poging geven. Hoe gaan we van start?

Voor een optimaal resultaat zou je zolang koud (af) moeten douchen tot je zenuwstelsel tot rust is. Anders gezegd: tot je je ademhaling onder controle hebt. De makkelijkste manier is een weekplanning voor jezelf te maken. In de eerste week start je met een warme douche en ga je voor 10 seconden koud afdouchen, de tweede week voor 20, de derde week voor 30 en in de vierde week start je direct met de koude douche. Naast alle gezondheidsvoordelen voel je je echt een gladiator als je onder die koude douche vandaan komt. Alleen maar winnen!

Als deze uitdaging niet voldoende is, kun je ook altijd meedoen met een 24 hours fast. Meer hierover in een van onze eerdere blogs.

Beste mensen, maak er – ondanks de bijzondere tijd – een te gekke feestmaand van en volgend jaar wederom knallend aan de slag met fitheid, vitaliteit en gezondheid. Op onze instagram  komt binnenkort een te gekke winactie om het nieuwe jaar goed te starten. Stay tuned.

 

 

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch