+31 (0) 6 51928950 info@werkatleet.nl

Uit je comfort zone

Herken je het moment dat je in de auto zit, ineens op je werk bent en eigenlijk niet meer weet hoe je daar bent gekomen? Of herken je het gevoel dat je iedere keer precies hetzelfde rondje hardlopen pakt? Sta je iedere ochtend op en wandel je zonder emotie naar het koffiezetapparaat om meteen een kop koffie te drinken? Eet jij dagelijks hetzelfde ontbijt, dezelfde lunch en ook 3x per week hetzelfde diner? Werk jij dagelijks dezelfde lijst taken af op de werkvloer?

Al deze vragen hebben allen betrekking op onze comfortzone en ons onbewuste. We voelen ons er prima bij dat het gebeurd en we denken er niet te veel over na, want zo is het nou eenmaal. Alleen door altijd maar in de comfortzone te blijven hangen en alles op automatische piloot te doen, stagneert je zelfontwikkeling en kan dit een negatief effect hebben op je eigen gemoedstoestand. Zélfs zo dat je het in eerste instantie niet doorhebt, sukkel je lange periode door zonder uitdaging en eindig je met weinig energie, heb je minder zin in de dag en vraag je je eigenlijk af wat je nou allemaal aan het doen bent met je leven.

Hormesis

Wanneer je de afbeelding hieronder bekijkt zie je het heel mooi weergeven. Alles dat wij doen kun je namelijk onderverdelen in drie verschillende onderdelen. Elke dag 5 kilometer hetzelfde rondje pakken wanneer je gaat hardlopen valt voor jou duidelijk in de comfortzone. Wat je eigenlijk wil, is groei doormaken en om die groei door te maken moet je naar de hormesis fase. Een hormetisch effect krijg je als je je lichaam een bepaalde stress prikkel geeft waarvan je lichaam en geest sterker wordt wanneer het hersteld is. Om terug te refereren naar het hardlopen zou 7 kilometer hardlopen je ineens naar hormesis (de groei zone) kunnen brengen en wanneer je daarvan hersteld bent, is je conditie verbeterd. In dezelfde categorie is een marathon (42,195km) hardlopen een absolute danger zone wanneer je niet gewend bent aan afstanden langer dan 5 kilometer. Deze zone wil je dus liever vermijden voordat je overbelast raakt. Hetzelfde geldt voor je werkzaamheden. Doe je iedere dag hetzelfde kunstje, zit je in de comfortzone. Krijg je iedere dag genoeg uitdaging, krijg je daar energie van en ontwikkel je jezelf daarmee? Well done, je zit in de groei zone! Burn-out? Je kan zelf wel raden waar je dan te lang rondgedwarreld hebt…

Onthoud dat alles wat je doet in een bepaalde zone hoort en om jezelf te blijven ontwikkelen is het van groot belang om veelvuldig in die groei zone terecht te komen.  Of het nu in de sport is, gewoon met beweging, gezonder eten of op je werkvloer is… Om ergens beter, sterker of sneller in te worden moet je in de groei zone terecht komen waar je jezelf uitdaagt om iets te doen wat uit je comfortzone ligt.

Coach Gerben

Een mooi voorbeeld hiervan komt van een van onze eigen coaches: Gerben. Gerben is leiderschapscoach, trainer en energizer ten top. Hij heeft 5 jaar bij de mariniers rondgelopen en is vervolgens de kunstacademie gaan doen. Alles om uit zijn eigen comfortzone te stappen en zichzelf daar beter in te maken. Zo ook met muziek maken…

Toen Gerben klein was en hij in de auto mee wilde zingen met de muziek, stelde zijn vader voor om dit maar niet te doen. Hij kon beter zijn mond houden… Dat geeft natuurlijk niet echt een boost aan je zelfvertrouwen. Maar aangezien Gerben muziek maken leuk vindt, daagde hij zichzelf uit om deze vaardigheid uiteindelijk nog te leren en hij zou hoe dan ook daarmee het podium opgaan. Daarbij genomen dat ongeveer 90% van de Nederlanders liever dood gaat dan op het podium te moeten spreken, kun je je voorstellen hoe dat met zingen is! Een aantal weken geleden was het dan zo ver… Gerben heeft op mogen treden op het podium van de Open BAC, een try-out podium in Amsterdam en daar maar liefst 2 nummers mogen zingen.

Door zichzelf continu uit te dagen, in zijn hormesis zone te zitten, bleef Gerben zich ontwikkelen en leerde hij een grote angst te overwinnen. Het gevoel van overwinning is het allerbeste gevoel… en hoe krijg je dat? Juist: Uit de comfortzone!

Juiste triggers te gebruiken om op een prettige manier in de groeizone te zitten en daarmee dus continu de comfortzone te verlaten dat is Gerben op het lijf geschreven. Samen met ons heeft Gerben een geweldige masterclass in elkaar gezet en helpt daarmee werknemers van ieder soort organisatie om uit de comfortzone te stappen en persoonlijke groei door te maken.

Ben jij ook klaar met het zitten in de comfortzone en ben je klaar voor persoonlijke groei? Stuur dan een bericht naar Joep@werkatleet.nl. Let’s go let’s go!

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch