+31 (0) 6 51928950 info@werkatleet.nl

Geef mij een stuk chocola!

Het is avond. Je ligt op de bank. Je hebt 2 uur geleden lekker genoten van je diner, maar dan komt ineens dat moment…. Die enorme craving naar suiker. Chocola. Snoep. Ben & Jerry’s. Waar kan ik het vinden? Ligt er nog iets in de kast? Shit. Dan maar dan snel naar de supermarkt. Is die nog open?

Na het eten van de suikerbom komt het schuldgevoel. Shit, waarom heb ik hier nou weer aan toegegeven. Slechte nachtrust tot gevolg. Morgen gaan we het anders doen. Tot de avond komt….

Herken je dit verhaal? Mooi! Niet getreurd, er is nog hoop.

Laten we voorop stellen dat dit bij een groot deel van de Nederlanders gebeurt. Een echt, diep verlangen naar zoetigheid is te verklaren en ook te verhelpen. We zeggen niet dat het gemakkelijk is, maar het kan.

Waar komt het vandaan?

We willen je graag eerst het verschil uitleggen in verschillende koolhydraten. Simpel gezegd kun je koolhydraten onderverdelen in snelle (Mono- en disachariden) en langzame ofwel complexe (polysachariden). Suikers in chocola, snoepgoed, ijs etc vallen onder de kop snelle koolhydraten.

Op het moment dat je koolhydraten je lichaam binnen komen, komt er een bepaald proces op gang die de koolhydraten omwisselt in glucose. De glucose komt in de bloedbaan terecht en kan direct gebruikt worden als energie voor de spieren en hersenen. De glucose in de bloedbaan noemen we bloedglucose ofwel bloedsuiker.

De snelle koolhydraten zorgen voor een – logischerwijs – snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De complexe koolhydraten hebben een langere molecuulketen waardoor deze minder snel worden afgebroken, waardoor een minder snelle stijging in de bloedsuikerspiegel plaatsvindt.

Deze snelle koolhydraten geven dus ontzettend snel energie, die meteen gebruikt kan worden. Maar hoe sneller deze gebruikt kan worden, des te sneller in deze ook weer verdwenen en daar zit dus het probleem. Wanneer de bloedsuikerspiegel namelijk weer omlaag knalt (de snelle koolhydraten zijn alweer op) krijgt je lichaam een signaal om deze zo snel mogelijk weer op pijl te brengen… en jawel: cravings naar SUIKER!

Maar wat moet ik nu doen dan?

Probeer gedurende je dag in te zetten om minder snelle koolhydraten, maar meer gebruik te maken van complexe koolhydraten en onverzadigde vetten als energiebron. Onderaan deze blog vind je van beide producten een aantal voorbeelden.

Door complexe koolhydraten en onverzadigde vetten te gebruiken als energiebronnen komt er veel minder schommeling in je bloedsuikerspiegel. Gevolg: minder cravings naar suiker! Check de ingredientenlijst van een product dat je koopt. Je ziet dan een kopje ‘Koolhydraten waarvan suikers’ de ‘waarvan suikers’ staan voor snelle koolhydraten. De overige koolhydraten staan voor complexe koolhydraten.

Hoe ziet dit er concreet uit?

Eerste maaltijd van de dag: Havermout ontbijt met fruit en zaden of biologische yoghurt met noten en bessen.

Tussendoortjes: Fruit, snackgroente, noten.

Lunch: Salade met een groene bladgroente als basis! Verder… tomaatjes, komkommer, paprika, broccoli, pompoenpitjes, beetje olijfolie en je bent ready to go.

Diner: Groente als 70% basis van het bord. Aanvullen met complexe koolhydraten, onverzadigde vetten en een eiwitbron (biologisch/wilde vis, biologisch vlees, seitan, tofu, tempeh, vleesvervanger).

En als je dan nog een keertje snoept… geniet er dan gewoon maximaal van!

Gewoonte

Daarnaast kan het helpen om je gewoonte (het eten van iets zoets na het eten) te vervangen door een nieuwe gewoonte. Wat denk je van een glas water of een kop gemberthee na het eten? Of misschien snel naar buiten voor een wandeling? Geef je lichaam en geest afleiding. Het moment van de craving gaat voorbij. Echt. Ik beloof het.

Voorbeelden snelle koolhydraten:
Tarwe (wit, meergranenbrood), witte pasta, witte rijst, snoepgoed, chocola, tafelsuiker, stroop, vruchtensappen, ijs, ontbijtgranen (meeste muesli, cruesli, cornflakes), gedroogd fruit etc.

Voorbeelden complexe koolhydraten:
Groene bladgroenten, haver, peulvruchten, (100%) volkoren producten, zilvervliesrijst, quinoa, noten, zoete aardappel.

Onverzadigde vetten:
Plantaardige oliën, zaden, pitten, avocado, biologische of wilde vis en noten.

 

Heb je hulp nodig met gezonder eten? Wil jij graag afvallen of juist aankomen? Wil jij beter slapen?

Via www.werkatleet.nl/online kun je een online food coach aanvragen. Een mooi traject om op een duurzame manier te werken naar gezondere voeding. Zonder coach die met het vingertje gaat wijzen!

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch