Vitaliteit op de werkvloer: 8 tips voor bedrijven

15 augustus 2024
Geschreven door Keanu Chin
Vitaliteitsprogramma WerkAtleet

Vitaliteit – het is een term die je tegenwoordig overal hoort, maar wat betekent het eigenlijk? Kort gezegd gaat vitaliteit over de energie en levenslust van mensen. Het is een onmisbaar ingrediënt voor zowel persoonlijke als professionele groei. Hoewel veel organisaties het belang van vitaliteit erkennen, blijft het vaak bij mooie woorden. Echte actie wordt zelden ondernomen. Dat is jammer, want een vitale werkvloer kan het verschil maken tussen een team dat met plezier presteert en een dat de werkdag moeizaam en met hoge stresslevels doorkomt. In deze blog delen we acht praktische tips om meer vitaliteit op de werkvloer te brengen en uit te leggen waarom deze stappen essentieel zijn. 

Je hebt het beleid opgesteld. Top, dat staat! Nu nog mensen effectief bereiken om daadwerkelijk impact te maken. Hoe pak je dit aan?

8-tips voor een effectief vitaliteitsprogramma:

  1. Deel je beleid
    Het begint allemaal met duidelijkheid en richting. Deel je visie op vitaliteit met je team. Waar wil je heen, en waarom? Door transparant te zijn over de winstpunten – zoals duurzame inzetbaarheid en meer energie voor privézaken na werktijd – creëer je draagvlak. Werknemers die weten wat er van hen verwacht wordt en waarom, voelen zich meer betrokken en gemotiveerd om bij te dragen aan een gezonde werkomgeving.
  2. Practice what you preach
    Een visie zonder actie blijft leeg. Geef daarom zelf het goede voorbeeld. Als je als leidinggevende vitaal werkt, inspireer je je team om hetzelfde te doen. Je kunt niet van je team verwachten dat ze ergens aan werken als je het zelf niet doet. Of het nu gaat om regelmatig pauzeren, gezond eten, of actief bewegen, je team zal sneller volgen als ze zien dat jij het voortouw neemt.
  3. Betrek je team in het beleid
    Vitaliteit is niet iets dat je van bovenaf kunt opleggen. Betrek je team door ruimte te geven voor eigen ideeën, initiatieven en persoonlijke doelen. Dit maakt het een gedeelde verantwoordelijkheid en zorgt voor meer betrokkenheid. Als werknemers meedenken, voelen ze zich meer eigenaar van hun welzijn, wat leidt tot een meer vitale werkvloer. Bovendien kun je hier tijdens 1-op-1 gesprekken op terugkomen, wat de voortgang bevordert omdat werknemers zich gesteund voelen. 
  4. Moedig een cultuur van vitaal werken aan
    Vitaliteit stimuleren gaat verder dan enkel woorden; het vereist actie en ondersteuning. Faciliteer kennis- en voorlichtingssessies en zorg ervoor dat werknemers gezonde activiteiten, zoals een lidmaatschap bij een sportclub, kunnen declareren. Het kan helpen om een team van enthousiaste werknemers aan te stellen als Chief Energy Officer (CEO’s), een team van CEO’s die meedenken over hoe vitaal werken binnen de organisatie het beste geïntegreerd kan worden. Dit zorgt niet alleen voor nieuwe ideeën, maar ook voor een cultuur waarin vitaliteit centraal staat.
  5. Beweging, ontspanning en daglicht
    De gevaren van langdurig zittend werken en een gebrek aan ontspanning zijn inmiddels bekend, maar een tekort aan natuurlijk daglicht wordt vaak over het hoofd gezien. Daglicht, beweging en ontspanning zijn cruciaal voor een gezond energieniveau en algeheel welzijn. Stimuleer je werknemers om elk uur een korte pauze te nemen voor beweging en frisse lucht. Dit kan bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening buiten te doen. Zo combineer je beweging, ontspanning en daglicht op een simpele maar effectieve manier.
  6. Verzorg gezond eten en drinken
    Voeding speelt een enorme rol in de gezondheid, energie en prestaties van je team. Bied je op de werkvloer eten aan dat deze aspecten bevordert, of juist niet? Het is de moeite waard om kritisch te kijken naar het voedingsaanbod binnen je organisatie. Gezonde voeding kan het energieniveau en de productiviteit van werknemers aanzienlijk verbeteren, wat resulteert in een vitaler en succesvoller team.
  7. Geef ruimte voor sociale en emotionele zaken
    Werknemers hoeven hun privéproblemen niet op de werkvloer op te lossen, maar het is essentieel dat ze zich gehoord voelen. Sociale en emotionele ondersteuning kan een groot verschil maken in hoe werknemers zich voelen en presteren. Creëer een omgeving waarin werknemers zich comfortabel voelen om hun zorgen te delen, zonder angst voor oordeel. Dit draagt bij aan een open cultuur waarin iedereen optimaal kan functioneren.
  8. Nudging
    Gedragsverandering is lastig, vooral als het gaat om het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes of het afleren van oude, ongezonde patronen. Veel van de keuzes die we dagelijks maken, doen we onbewust. Daarom is het verstandig om in te spelen op het onderbewuste door middel van nudging. Kleine aanpassingen in de omgeving kunnen werknemers helpen om gezondere keuzes te maken, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dit leidt op de lange termijn tot duurzame verandering en meer vitaliteit op de werkvloer. Hieronder zie je een goed voorbeeld van nudging.

 

Het bevorderen van vitaliteit op de werkvloer is geen eenmalige actie, maar een doorlopend traject dat vraagt om betrokkenheid en inspanning van zowel leidinggevenden als werknemers. Door een duidelijke visie te delen, zelf het goede voorbeeld te geven en je team actief te betrekken, leg je een sterke basis voor een gezonde en energieke werkomgeving. Gezonde, energieke en gelukkige werknemers presteren beter, zijn productiever en dragen bij aan een positieve werkomgeving. Investeren in je team is dus altijd de moeite waard. Kleine veranderingen, zoals het stimuleren van beweging, gezonde voeding en sociale ondersteuning, kunnen een groot verschil maken. Met deze acht praktische tips kun je vitaliteit omzetten van een abstract begrip naar een concrete, positieve verandering op de werkvloer. Zo creëer je een werkomgeving waarin iedereen kan floreren en waarin vitaliteit centraal staat.

Kan jouw organisatie hulp gebruiken bij het opzetten van een sterk en duurzaam vitaliteitsprogramma? WerkAtleet organiseert al jaren succesvolle masterclasses, programma’s en teamervaringen zodat medewerkers van bedrijven als Rabobank en KLM vol energie de dag doorkunnen. Elk kwartaal gaat onze agenda weer open voor nieuwe sessies.

Bekijk het aanbod of stuur een mailtje naar jeroen@werkatleet.nl.

 

 

Relevante blogs

Joep Rovers

Mijn top 11! Welkom bij weer een nieuwe blog. Dit keer net even wat anders dan je van ons gewend bent. Meestal geven we…

Joep Rovers

Een kopje zwart goud Vorige week mocht ik, Joep, een masterclass verzorgen op het hoofdkantoor van Nespresso. Nespresso heeft een nieuw soort koffie gelanceerd…

Joep Rovers

Mondgezondheid Je bent een jaar of 6, moet voor de halfjaarlijkse controle naar de tandarts. Shit, gaatje. Geen probleem toch? Even laten vullen en…
Jeroen Bouman TedX Talk

Jeroen Bouman

Nieuwe uitdagingen voor moderne jongeren, als hedendaagse oermensen, brengen een groeiend aantal mentale problemen met zich mee. Iets wat ontzettend zonde is! Kunnen we…

Alles te weten komen over een gezonde levenstijl?

Schrijf je in voor onze nieuwbrief en blijf op de hoogte van de laatste tips, weetjes en adviezen!

Group 3

Waar ben je naar op zoek?

Group 3

Ben je op zoek naar onze opleiding?

Via de button hieronder kom je bij de Werk Atleet Academy. Dé plek om je te laten bijscholen tot Werk Atleet Coach.

Group 3

Op zoek naar Werk als een Atleet van Joep Rovers?

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.